30-osainen elokuvasarja

Nyt tehdään Kalevalan hengessä jotain mikä räjäyttää käsityksen elokuvakerronnasta ja musiikin mahdista. Mullistavan hullu taiteellinen idea, joka ansaitsee toteutuksen.

30-jaksoinen elokuvallinen jatkosarja toteutetaan vuosien 2021-2026 aikana. Elokuvan toteutuksen vastuutaiteilijoina toimivat säveltäjä Anne-Mari Kivimäki yhdessä ohjaaja, käsikirjoittaja Tommi Kainulaisen kanssa. Kivimäki on mainittu yhdeksi tämän hetken kiinnostavammaksi uuden kansanmusiikin tekijäksi ja hänen monitaiteellinen tohtorintyönsä sai paljon huomiota mediassa ja keräsi yleisöä niin Suomessa kuin kansainvälisillä areenoilla. Kalevala X:n käsikirjoittaja-ohjaaja Tommi Kainulainen on kysytty teatteriohjaaja, joka on opiskellut elokuvaohjaaksi Aalto yliopiston elokuvataiteen linjalla. Elokuvan pääkuvaajana toimii lyhytelokuvillaan palkittu kuvaaja Kim Saarinen ja äänisuunnittelijana teatterintekijänä meritoitunut Antti Puumalainen. Elokuvan tuotannosta vastaa Folk Extreme Oy. Koko elokuvasarja on valmis vuonna 2026. Erillisiä jaksoja julkaistaan vuosien 2021-2025 aikana ja niistä tiedotetaan Folk Extremen ja Anne-Mari Kivimäen somekanavilla.

Kalevala X on elokuvallinen jatkosarja, modernia monitaidetta joka hakee inspiraationsa Kalevalasta, kuitenkin vapaasti assosioiden nykymaailman aihepiireistä. Tuohivirsut meets korona- ja ilmastoahdistuksen Suomi. Kalevala X tarjoaa väylän alitajunnalle ja symboliselle nykyajan tulkinnalle karnevalistisessa hengessä. Elokuvan avainsanoina ovat alitajunta, symboliikka, nykyaika, teknologia vs. kansanperinne, ahneus vs. empatia. Kalevalan kuvastosta mukana keskeisinä ovat elementit vesi ja metsä.

Elokuvaelämyksiä ja albumijulkaisuja

Elokuvaa ja sen erillisiä osia esitetään perinteisinä elokuvanäytöksinä. Elokuvalle haetaan esitysfoorumeita sekä Suomesta että kansainvälisiltä elokuva- ja musiikkifestivaaleilta. Kalevala X tutkii lisäksi mahdollisuuksia yhdistää ennennäkemättömällä tavalla elokuvakerronnan, livemuusikot ja tanssijat monitaiteelliseksi esityskokonaisuudeksi.

Elokuvan roolituksessa otetaan huomioon monimuotoisuuden kirjo esiintyjien valinnassa. Teos pyrkii irrottautumaan Kalevalan tarjoamista stereotypisista henkilökuvista jakamalla rooleja pitkin matkaa usean eri esiintyjän kannettaviksi. Pyrkimyksenä ei ole klassista tarinankerrontaa mukaileva, alkuteokselle uskollinen lopputulema, vaan lähdemateriaalista inspiraatiota hakeva uusi eepos, jonka heijastuspinta on enemmänkin nykymaailma. Käsikirjoitus syntyy pitkin matkaa, reagoiden myös siihen mikä aihe milloinkin tuntuu taiteilijoita puhuttelevan - siis elävää nykytaidetta.

Elokuvasarja on jaettu kolmeen osaan, joiden ääniraidoista julkaistaan yhteensä kolme erillistä Kalevala X -musiikkialbumia. Albumit ovat itsenäisiä taideteoksia sekä toimivat elokuvan soundtrack-levyinä. Albumeilla esiintyy sekä suomalaisia että kansainvälisiä artistivieraita. Elokuvan musiikin saundimaailma kulkee hypnoottisesta savupirttitunnelmasta julistavaan räppiin ja sieltä haitaritrancen siivittämänä underground rockiin.

TuotantoFolk Extreme Oy