Folk Art Tampere

Kolmannen kerran järjestetty Folk Art Tampere -tapahtuma kutsui nauttimaan Runoilijan tien satamissa syntyvästä taiteesta 12.-13.8.2022.

Folk Art Tampere tuotti kaksipäiväisen satamataide-tapahtuman aikana kaikille avointa ohjelmaa (Virrat, Ruovesi, Muroleen kanava ja Tampere). Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Operaatio Pirkanmaan kanssa. Folk Art Tampere – Täyttä höyryä keskittyi rohkeasti vaihtoehtoiseen, kiinnostavaan ja taiteellisesti erittäin korkeatasoiseen sisältöön. Kaikki esitykset olivat akustisia ja tapahtuma toteutettiin ympäristötaiteen keinoin ilman äänentoistoa ja erillisiä lavarakenteita.

Satamataidetta olivat luomassa 6 oman alansa merkittävää taiteilijaa, jotka edustivat musiikkia, tanssia ja perfomanssitaidetta.  Viisikielisen viulun taitaja Emilia Lajunen pyöräili  hiilidioksidipäästöttömästi Virtain satamaan. Lajusen Bike Tour  henkii vanhaa aikaa, jossa pelimannit kulkivat hitaammin ja musiikki soi toreilla, taukopaikoilla ja kaikkialla missä kulkija kohtasi ihmisiä.

Esitystaiteilija, muotisuunnittelija Justus Kantakoski inspiroitui Runoilijan tien maisemareitistä laivamatkalla Virtain satamaan ja hänen matkan varrella syntyneitä ajatuksiaan kuultiin runojen muodossa sekä Virroilla, Muroleen kanavalla että Tampereella. 

Virtain sataman ohjelmistoa täydensi laulaja Silja Palomäki, jonka heleä ääni vei kuulijat mm. historiallisiin Näsijärven tapahtumiin.

Ruoveden satamassa soi muusikko, säveltäjä Pekko Käpin jouhikko ja hänen esittämät rekilaulut kaikuivat aaltojen siivittämänä aina Tampereelle asti. Käppi on tuonut unohdetun jouhikon 2000-luvulle ja palannut  juurilleen rekilaulujen pariin.

Muroleen kanavan tanssisatamassa tanssitaiteilija Riikka Puumalainen tulkitsi otteita Martat-teoksesta, jossa kuvataan kahden naisen matkaa murrosvaihetta tekevässä Suomessa 1920-luvulla ja kaksikymmentä vuotta myöhemmin jatkosodan aikana tehdyn evakkomatkan tunnelmissa.

Tanssisataman musiikista vastasi muusikko, säveltäjä Anne-Mari Kivimäki, joka on kokosi Folk Art Tampereen vuoden 2022 tapahtuman ohjelman.

Tapahtuma päättyi laivan saapuessa Tampereelle lauantaina 13.8. klo 19.00, josta kulkue johdatti musiikin soidessa Näsinpuiston laululavalle. Lavalla esiintyivät kaikki Folk Art Tampereen taiteilijat. Kaikkiin tapahtumiin oli vapaa pääsy.

Toteutus yhteistyössä Operaatio Pirkanmaan kanssa

xocolatatelier.jpg

Aikataulu

PERJANTAI 12.8.2022

Klo 20.00 Virrat satama: Emilia Lajunen, Justus Kantakoski, Silja Palomäki

LAUANTAI 13.8.2022

Klo 10.30 Virrat satama: Emilia Lajunen, Silja Palomäki

Klo 14.00 Ruovesi satama: Pekko Käppi

Klo 15.45 Muroleen kanava: Riikka Puumalainen, Justus Kantakoski, Anne-Mari Kivimäki

Klo 19.00 Kulkue Mustalahden satamasta Näsinpuiston laululavalle: Emilia Lajunen, Riikka Puumalainen, Justus Kantakoski, Silja Palomäki, Pekko Käppi ja Anne-Mari Kivimäki

operaatio_pirkanmaa-leima-pos-web-1000px.png
HISTORIA

Folk Art Tampereen ideana on taiteen monipuolinen esiin tuominen. Tavoitteena on vuosittain järjestää Folk Art Tampere -tapahtuma, joka muuttaa muotoaan ohjelmasisällön ja teeman mukaan. Tapahtuma rakennetaan aina yhdessä taiteilijoiden kanssa. Taiteilijoilla on vapaus kokeilla uusia esityskonsepteja ja tuoda esiin tärkeitä ajankohtaisia asioita.

Folk Art Tampere -tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran syyskuun alussa 2020, jolloin se kiersi Tampereen puistolavoja ja osa konserteista striimattiin kansainvälisestikin katsotuille kanaville. Vuonna 2021 tapahtuma laajeni pandemian hellitettyä ja teemana oli elokuva ja naapurimaa Venäjän kanssa tehty yhteistyö. Tapahtumapäivä keräsi Tampereen tallipihalle ja Folk Art Tampere -klubille G Livelabiin yhteensä 600 hlöä. 

Tapahtuman järjestäjä

Toimintaa koordinoi Folk Extremen kannatusyhdistys Ry. 

Folk Extremen tavoitteena on tuoda esille kokeellista kansanmusiikkia ja tanssitaidetta sekä Suomessa että kansainvälisesti. Folk Extremen kotipaikka on Tampere ja sen toiminta on alusta lähtien ollut sekä paikallista, kansallista että kansainvälistä. Folk Extremen artistit ovat luovia, ennakkoluulottomia ja kansainvälisesti kiinnostavia taiteentekijöitä, jotka vievät myötätuulessa musiikkia, tanssia ja elokuvaa ympäri maailmaa. Folk Art Tampere – Täyttä höyryä järjestetään yhteistyössä Operaatio Pirkanmaan ja Ruoveden kunnan sekä Virtain ja  Tampereen kaupunkien kanssa.