Siirry sisältöön

Anne-Mari Kivimäki Ensemble

Hypnoottista haitarimusiikkia

Anne-Mari Kivimäki soittaa hypnoottista haitarimusiikkia, joka on tehty rakkaudesta karjalaisiin tarinoihin ja vanhoihin säveliin. Anne-Mari Kivimäen ohjelmistoa on kuvailtu ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi, joka tarjoaa vaikuttavan sekoituksen arkistotarinoita ja tämän päivän sointeja.

Kivimäki konsertoi soolona ja pienemmissä duo- ja triokokoonpanoissa sekä teemallisissa konserttikokonaisuuksissa kuten Lakkautettu kylä ja Yxi kaunis öinen soite -kirkkokonsertti. Kivimäen persoonallinen sävelkieli ja ainutlaatuiset kokoonpanot tarjoavat kuulijalle ikiaikaisia sointeja, iskusäveliä ja uusia sävellyksiä. Anne-Mari Kivimäki on kysytty esiintyjä, jonka Lakkautettu kylä -kokonaisuus on kerännyt ylistäviä viiden tähden konserttiarvioita sekä saanut palkintoja ja ehdokkuuksia niin Suomessa kuin Saksassa mm. Emma-ehdokkuus, vuoden kansanmusiikkilevy, Preis der deutschen Schallplattenkritik.

Anne-Mari Kivimäki on valittu showcase-artistiksi mm. v. 2020 Folk Alliance International New Orleans, USA, globalFest New York, USA 2021 ja v. 2016 Arctic Paradise, Helsinki, Suomi. Kivimäki on yhtyeineen kiertänyt laajasti Venäjällä sekä Keski-Euroopassa ja tehnyt paljon yhteistyötä kansainvälisten taiteilijoiden kanssa.

 

Anne-Mari Kivimäen konserttiohjelmistot

Anne-Mari Kivimäki Ensemble 

Yxi kaunis öinen soite – Kirkkokonsertti

Muusikko, säveltäjä Anne-Mari Kivimäki suunnitteli Kirkon juhliin v. 2024 visuaalisen yökonsertin, joka sisältää uutta ja vanhaa kansanmusiikkia, arkistojen helmiä ja hengellisiä soitteita 1700-luvulta tähän päivään.

Monitaiteellinen musiikkia ja valokuvia yhdistävä kokonaisuus, tuo historian havinaa arkistoista, ja luo uusia säveliä öisen kirkkokonsertin muodossa. Anne-Mari Kivimäki Ensemble soi laulun, haitarin, kanteleen, jouhikon ja puupuhaltimien sävelin soolona, duona ja koko orkesterin voimin. Konsertin valokuvasuunnittelun on tehnyt Hanna Koikkalainen.

Yxi kaunis öinen soite -taiteilijat
Anne-Mari Kivimäki Notka-haitari, 5-rivinen haitari, kantele, stomp box laulu
Silja Palomäki kantele, laulu
Piia Kleemola viulu, laulu
Timo Väänänen kantele, nars juh, laulu
Taito Hoffrén laulu, kantele, puhaltimet

Petri Seppälä trumpetti, harmooni, laulu
Hanna Koikkalainen kuvasuunnittelu

Photo by Hanna Koikkalainen
Photo by Hanna Koikkalainen

Anne-Mari Kivimäki & Lakkautettu kylä

Muusikko ja säveltäjä Anne-Mari Kivimäki on koonnut Lakkautettu kylä -konserttiin ainutlaatuisen 10-henkisen taiteilijaryhmän. Musiikki kulkee arkistokuvien ja Hanna Koikkalaisen valokuvien kanssa yhtä matkaa 1900-luvun alun kuvitteellisista karjalaisista illatsuista, sota-ajan 1939-1944 kautta tämän päivän valokuvakonserttiin. Konsertti muistuttaa meitä ajankohtaisuudellaan humanitaarisesta kriisistä ja lähihistorian ymmärtämisen tärkeydestä. Konsertin musiikki yhdessä valokuvien kanssa, joissa evakot kulkevat pois kotoa, saavat uuden merkityksen vallitsevan maailmantilanteen vuoksi. Konsertissa kuullaan haitaritrancea, sota-ajan suosikkisävelmiä ja karjalan kielistä arkistomateriaalia. 

Lakkautettu kylä -konsertti oli osana Anne-Mari Kivimäen taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Kivimäki ja työryhmä ovat tehneet tutkimusmatkoja rajan takaiseen Karjalaan, penkoneet arkistoja ja tavanneet karjalaisia. 

Lakkautettu kylä -konsertti valittiin mukaan Suomi100-ohjelmaan ja se kiersi vuoden 2017 aikana sekä Suomessa että Venäjällä. Lakkautettu kylä -albumi sai Saksassa vuonna 2016 Preis der deutschen Schallplattenkritik -palkinnon ja Suomessa Emma-ehdokkuuden sekä vuoden 2015 kansanmusiikkilevy -palkinnon. Upea konserttikokonaisuus on kerännyt hyviä arvosteluja eri medioissa ja vaikuttuneita konsertin kuulijoita.

Tampere-talon konsertti 27.4.2016. sai Aamulehdessä viisi tähteä, ja kriitikko Jussi Niemi kirjoitti:
Tampere-talon  sali oli aivan täynnä kiinnostunutta yleisöä. Huomattu on, että Anne-Mari Kivimäen Lakkautettu kylä oli viime vuoden hienoimpia etno/kansanmusiikkilevyjä, siis ihan missä vain. […] Yleisö mykistyi täysin tähän saumattomasti moderneja oivalluksia ikivanhoihin sointeihin yhdistäneeseen juurihoitoon vaipuessaan. (Niemi 2016.)


Lakkautettu kylä -taiteilijat:

Anne-Mari Kivimäki Notka-haitari, 5-rivinen haitari, laulu
Silja Palomäki kantele, klarinetti laulu
Piia Kleemola viulu, laulu
Pekko Käppi jouhikko, rumpu, laulu
Matti Laitinen kitara, lyömäsoittimet, laulu
Timo Väänänen leukakantele, nars juh, laulu
Petri Seppälä trumpetti, harmooni, laulu
Jani Snellman kontrabasso 

Jari-Jukka Nippala ääniteknikko
Hanna Koikkalainen kuvasuunnittelu

we runed – Livesäestetyt elokuvat


we runed-elokuvakonsertissa nähdään elokuvasarjan lyhytelokuvia livesäestettyinä versioina. Anne-Mari Kivimäki säestää elokuvia soolona tai yhdessä muusikoiden kanssa. Kivimäen musiikki vie kuulijat kaihoisan ja kuulaan soinnin kautta hypnoottisen rytmin sykkeeseen. Rahisevat arkistoäänitteet, palkeen pauhu, laulu ja äänisuunnittelu luovat yhdessä elokuville uniikin äänimaiseman.

Kivimäki on säveltänyt ja toteuttanut elokuvasarjaan musiikin yhdessä kansainvälisten taiteilijavierailijoiden kanssa. Livesäestetyssä konsertissa musiikki noudattaa osittain elokuvien soundtrackia ja välillä muusikot varioivat ja luovat esityshetkessä elokuville uutta äänimaisemaa.

Livesäestyskonsertin ensi-ilta oli vuonna 2023 Miskolcissa, Unkarissa. we runed – Laulukuvia Pohjolasta on 30-osainen elokuvallinen jatkosarja. Elokuvan toteutuksen vastuutaiteilijoina toimivat säveltäjä Anne-Mari Kivimäki ja ohjaaja, käsikirjoittaja Tommi Kainulainen. we runed on modernia monitaidetta joka hakee inspiraationsa Kalevalasta, kuitenkin vapaasti assosioiden nykymaailman aihepiireistä. 

 

Anne-Mari Kivimäki Ensemble

duo

Anne-Mari Kivimäki haitari, laulu ja Silja Palomäki kantele, laulu

trio

Anne-Mari Kivimäki, Silja Palomäki

Jani Snellman / Timo Väänänen  / Piia Kleemola / Petri Seppälä

 

Musiikkia Karjalan tanssimailta. Anne-Mari Kivimäki Ensemble vie kuulijat kaihoisan musiikin ja hypnoottisen haitaritrancen lumoamana matkalle sadan vuoden taakse ja takaisin tähän päivään. Rahisevat arkistoäänitteet, haitari, kantele ja laulu luovat yhdessä uniikin äänimaiseman. Kivimäen musiikissa kuuluu karjalaisen karmuunin pauhu ja pohjoistuulen ujellus, joka puhaltaa tunnetta ikiaikaisiin sävelmiin ja uusiin sävellyksiin