Folk Art Tampere-Täyttä höyryä 12–13.8.2022

Kolmannen kerran järjestettävä Folk Art Tampere -tapahtuma kutsuu nauttimaan Runoilijan tien satamissa syntyvästä taiteesta 12.-13.8.2022.

Folk Art Tampere tuottaa kaksipäiväisen satamataide-tapahtuman aikana kaikille avointa ohjelmaa (Virrat, Ruovesi, Muroleen kanava ja Tampere). Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Operaatio Pirkanmaan kanssa. Folk Art Tampere – Täyttä höyryä keskittyy rohkeasti vaihtoehtoiseen, kiinnostavaan ja taiteellisesti erittäin korkeatasoiseen sisältöön. Kaikki esitykset ovat akustisia ja tapahtuma toteutetaan ympäristötaiteen keinoin ilman äänentoistoa ja erillisiä lavarakenteita.

Satamataidetta ovat luomassa 6 oman alansa merkittävää taiteilijaa, jotka edustavat musiikkia, tanssia ja perfomanssitaidetta.  Viisikielisen viulun taitaja Emilia Lajunen pyöräilee  hiilidioksidipäästöttömästi Virtain satamaan. Lajusen Bike Tour  henkii vanhaa aikaa, jossa pelimannit kulkivat hitaammin ja musiikki soi toreilla, taukopaikoilla ja kaikkialla missä kulkija kohtasi ihmisiä.

Esitystaiteilija, muotisuunnittelija Justus Kantakoski inspiroituu Runoilijan tien maisemareitistä laivamatkalla Virtain satamaan ja hänen matkan varrella syntyneitä ajatuksiaan kuullaan runojen muodossa sekä Virroilla, Muroleen kanavalla että Tampereella. 

Virtain sataman ohjelmistoa täydentää laulaja Silja Palomäki  jonka heleä ääni vie kuulijat mm. historiallisiin Näsijärven tapahtumiin.

Ruoveden satamassa soi muusikko, säveltäjä Pekko Käpin jouhikko ja hänen esittämät rekilaulut kaikuvat aaltojen siivittämänä aina Tampereelle asti. Käppi on tuonut unohdetun jouhikon 2000-luvulle ja palannut  juurilleen rekilaulujen pariin.

Muroleen kanavan tanssisatamassa tanssitaiteilija Riikka Puumalainen tulkitsee otteita Martat-teoksesta, jossa kuvataan kahden naisen matkaa murrosvaihetta tekevässä Suomessa  1920-luvulla ja kaksikymmentä vuotta myöhemmin jatkosodan aikana tehdyn evakkomatkan tunnelmissa.

Tanssisataman musiikista vastaa muusikko, säveltäjä Anne-Mari Kivimäki, joka on koonnut Folk Art Tampereen vuoden 2022 tapahtuman ohjelman.

Tapahtuma päättyy laivan saapuessa Tampereelle lauantain 13.8.  klo 19, josta lähdetään kulkueena musiikin soidessa kohti Näsinpuiston laululavaa, jossa esiintyvät kaikki Folk Art Tampereen taiteilijat. Ilta päättyy klo 20.00 mennessä. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Toteutus yhteistyössä Operaatio Pirkanmaan kanssa

xocolatatelier.jpg

Aikataulu

PERJANTAI 12.8.2022

Klo 20.00 Virrat satama: Emilia Lajunen, Justus Kantakoski, Silja Palomäki

LAUANTAI 13.8.2022

Klo 10.30 Virrat satama: Emilia Lajunen, Silja Palomäki

Klo 14.00 Ruovesi satama: Pekko Käppi

Klo 15.45 Muroleen kanava: Riikka Puumalainen, Justus Kantakoski, Anne-Mari Kivimäki

Klo 19.00 Kulkue Mustalahden satamasta Näsinpuiston laululavalle: Emilia Lajunen, Riikka Puumalainen, Justus Kantakoski, Silja Palomäki, Pekko Käppi ja Anne-Mari Kivimäki

operaatio_pirkanmaa-leima-pos-web-1000px.png
HISTORIA

Folk Art Tampereen ideana on taiteen monipuolinen esiin tuominen. Tavoitteena on vuosittain järjestää Folk Art Tampere -tapahtuma, joka muuttaa muotoaan ohjelmasisällön ja teeman mukaan. Tapahtuma rakennetaan aina yhdessä taiteilijoiden kanssa. Taiteilijoilla on vapaus kokeilla uusia esityskonsepteja ja tuoda esiin tärkeitä ajankohtaisia asioita.

Folk Art Tampere -tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran syyskuun alussa 2020, jolloin se kiersi Tampereen puistolavoja ja osa konserteista striimattiin kansainvälisestikin katsotuille kanaville. Vuonna 2021 tapahtuma laajeni pandemian hellitettyä ja teemana oli elokuva ja naapurimaa Venäjän kanssa tehty yhteistyö. Tapahtumapäivä keräsi Tampereen tallipihalle ja Folk Art Tampere -klubille G Livelabiin yhteensä 600 hlöä. 

Tapahtuman järjestäjä

Toimintaa koordinoi taideyhtiö Folk Extreme. 

Folk Extremen tavoitteena on tuoda esille kokeellista kansanmusiikkia ja tanssitaidetta sekä Suomessa että kansainvälisesti. Folk Extremen kotipaikka on Tampere ja sen toiminta on alusta lähtien ollut sekä paikallista, kansallista että kansainvälistä. Folk Extremen artistit ovat luovia, ennakkoluulottomia ja kansainvälisesti kiinnostavia taiteentekijöitä, jotka vievät myötätuulessa musiikkia, tanssia ja elokuvaa ympäri maailmaa. Folk Art Tampere – Täyttä höyryä järjestetään yhteistyössä Operaatio Pirkanmaan ja Ruoveden kunnan sekä Virtain ja  Tampereen kaupunkien kanssa.